top of page

10 neuvěřitelných faktů z historie stomatologie, které na vaší tváři vykouzlí úsměv

Ať to zní sebevíc divně, lidé měli od dávna problémy se zuby, ať už to bylo před 20, 100 nebo dokonce 5000 lety. Dnes nemůžeme přesně říci, kdy byla provedena první stomatologická procedura. Začátkem zrození budoucího oboru medicíny se většinou považuje období od 4000 do 3500 let před naším letopočtem (právě tehdy byla nalezena v Údolí Císařů první mumie se stopami léčby zubů). 

1. Korunky pravěkých Egypťanů.

Možná bude složité tomu uvěřit, ale pravěcí Egypťané praktikovali protetiku (zubní náhrady). Samozřejmě tehdy se nejednalo o ten moderní úkon, během kterého zubní lékař používá vysoce kvalitní materiály a technologie. Přesto archeologové nalezli mumie s zubními korunkami. Přičemž nejen mumie vysoce postavených osob měli tyto korunky, ale i rolníci.

2. Kdo si začal jako první čistit zuby?

Už před 5000 lety se mohli Egypťané pochlubit sněhově bílým úsměvem. Ale stěží by si někdo z nás chtěl čistit zuby takovou pastou. Tato pasta byla vyráběna ze směsi pemzy, vaječné skořápky, myrhy a popele ze spálených vnitřností býka.

zubní kartáček, zuby,čištění zubů

3. Místo zubního kartáčku

Čím je možné si čistit zuby, jestli žiješ v době bronzové? Předchůdcem zubního kartáčku byla zubní větvička. Konce této větvičky se žvýkali, čímž došlo k jejímu roztřepení a tato tenká vlákna čistila zuby. První žvýkací větvičky byly vynalezeny v Mezopotámii 3500 let př. n. l. Avšak vynalezení zubního kartáčku se připisuje Číňanům. Ti je vyráběli ze zvířecích štětin už ve 14. století. Teprve v roce 1870 zubní kartáček získal nám dobře známý vzhled, přibyla u něj kostěná rukojeť. 

4. První kadeřníci...zubaři v Evropě?

V raném středověku role zubařů a chirurgů částečně vykonávali mniši. Nicméně církev ve 12. století zakázala duchovním věnovat se medicíně, poněvadž prolití krve bylo neslučitelné s jejich přesvědčeními. Ano, jediní lidé, kteří měli alespoň nějaké elementární znalosti o chirurgii byli kadeřníci. Oni praktikovali jednoduchou stomatologii – čistili a trhali zuby.

5. Zubařka

V roce 1866 Lucy Bayman Hobbs se stala první licencovanou zubní lékařkou. Předtím se léčbě zubů věnovali výhradně muži. První úkony doktorka dělala zadarmo! Později k roku 1900 se jejím činem inspirovalo okolo 1000 žen, které získali stomatologické vzdělání.


6. Porcelánové zuby

V roce 1770 byly vynalezeny první umělé zuby z porcelánu, což byl velký průlom, neboť předtím (ano, zní to opravdu děsivě) se ztracené zuby nahrazovali cizími zuby. A vynalezl je dvorní lékař krále Ludvíka XV – Pierre Fauchard.

čelist, porcelanove zuby

7. Je tam zubní kaz nebo ne?

Dnes abychom zjistili, zda máme díry v zubech, nám zubní lékaři udělají rentgenové snímky a jednoduše určí problém. Ale před rokem 1896 to bylo nemožné! V tomto roce americký stomatolog Charles Edmund poprvé představil rentgenovou technologii. Od tohoto momentu začala epocha přesné diagnózy.

8. Jde to i bez rukavic!

Dokážete si představit lékaře, který vám provádí všelijaké úkony v ústech a přitom na rukou nemá gumové rukavice? Přesně tak, ne! Teprve v roce 1890 si zubař poprvé nasadil rukavice. Ke konci 19. století se ve světe medicíny již prakticky zformulovala představa toho, že sterilita se jeví důležitým momentem, který garantuje úspěšné provedení operace.


rukavice, zubař, stomatologie

9. Budeme vrtat?

Nehledě na to, že starodávný vrták pro léčbu zubního kazu byl nalezen ve vykopávkách starobylého pohřebiště v Pákistánu, první stomatologický vrták byl vynalezen v roce 1790. Byl vynalezen soukromým dentistou George Washingtona – Johnem Greenwoodem.

10. Zub Isaaca Newtona

Na aukcích se často prodávají nejen starožitný nábytek a dekorační předměty. Jedním z takových předmětů dražby byl zub fyzika, matematika,  mechanika a astronoma Isaaca Newtona, za který v roce 1816 na aukci jeden zběratel zaplatil 730 liber (v aktuálním kurzu to činí 3200 amerických dolarů). Jak se později vysvětlilo, kupující, obyvatel severní Ameriky, koupil zub geniálního Isaaca Newtona ne pro to, aby ho mohl vystavovat ve svém domě na dobře viditelném místě, ale aby jím zkrášlil svůj zlatý prsten.

Comments


bottom of page