top of page

Nekousejte led a ještě 7 zapomenutých tajemství, jak zachránit zuby

Aktualizováno: 6. 10. 2020

Zdravé zuby mají pouze ti, kdo pravidelně chodí na prohlídky k stomatologům, ale existují i jiné způsoby, jak odvrátit různé nepříjemnosti se zuby.



1. Nečistěte si zuby ihned po jídle. Tímto způsobem můžete zubní sklovinu snadno poškodit (zejména pokud používáte kartáček s tvrdými štětinami). Jídlo a pití narušují acidobazickou rovnováhu a změkčují zubní sklovinu. Tým stomatologů ordinace Salius doporučuje si čistit zuby půl hodiny po jídle.

2. Bazén a chlor. Chemikálie používané k dezinfekci vody v bazénu ničí zuby. Američtí vědci publikovali lékařské záznamy profesionálních plavců ještě v 80. letech 20. století, kde zjistili, že téměř polovina z nich měla poškozenou sklovinu. Co dělat? Pokuste se zabránit tomu, aby se taková voda dostala do úst, a v létě plavejte v čistých přírodních vodách.

3. Kávu vypijte ihned a nepijte ji půl hodiny. Vzpomeňte si, jak pijeme kávu nebo čaj v práci. Nalijme si plný hrnek a vychutnáváme si ho v malých doušcích, neustále se rozptylujeme dialogy nebo zprávy v e-mailech. V tuto chvíli káva (zvláště pokud je s cukrem) intenzivně ničí sklovinu. Proto je lepší se s těmito nápoji vypořádat na posezení (4-5 minut).

4. Gynekolog vám nedoporučuje před plánováním těhotenstvím zkontrolovat zuby jen tak zbytečně. Zaprvé je zubní kaz otevřeným zdrojem infekce, která se ze zubů dostane do dásní a odtud krevními cévami do placenty. To může vyvolat i předčasný porod. Neodkládejte proto odstranění zubního kazu a domluvte si schůzku se zubním lékařem. Za druhé, parodontida (zánět zubních kanálků) je též nebezpečná. Kvůli ní je snížena reprodukční schopnost obou pohlaví.


5. Nečistěte si zuby ve sprše nebo na toaletě. Během čištění se nedoporučuje rozptylovat jinými činnostmi. Jedná se o proces, který vyžaduje zvláštní přístup. Čistit zuby se musí umět.


6. Nejezte, prosím, fazole! Koho by to napadlo, že obyčejné fazole poškozují zuby kvůli obsahu fytohemaglutininu, což je protein, který vyvolává aktivní dělení buněk. U neléčených zubních kazů může konzumace fazolí vést ke vzniku granulomu, tvaru, který se vyvíjí z tkání s infikovanými buňkami. Riziko je samozřejmě malé, ale vždy si na to vzpomeňte.


7. Zuby ovlivňují paměť. Vědci to oznámili po studii provedené na skupině 273 dobrovolníků ve věku 55 let. Lidé, kteří neměli zuby, si zapamatováváli informace o něco hůř a byli náchylní k výkyvům nálad. Ukázalo se, že ztráta zubů snižuje počet senzorických kanálů které vysílají signál do mozku. To je důvod, proč musí zubní lékaři při každé příležitosti zachránit zub! Naštěstí moderní technologie rekonstruuje zuby i když máte jen jeden kořen.


8. Nekousej led. Zlozvyk kousání ledu (nebo neustálého rozkousávání ořechů) často vede k poškození dásní, stejně jako ke vzniku prasklin na zubní sklovině. Při tomto namáhání plobmy a korunky doslova trpí. To samé se týká piercingů. Kovové šperky na jazyku jsou zdrojem mechanického poškození zubů. Nedoporučujeme kousat štítky od oděvů nebo trhat balení jídla zuby. Je lepší strávit pár minut hledáním vhodných nástrojů.

Comments


bottom of page